Säg ”Jag tror på Allah” och håll fast vid det
Hadith nr 21 av Imam an-Nawawi
Abu ʿAmro, och det sägs att: Abu ʿAmra Sufyān ibn ʿAbd Allāh må Allah vara nöjd med honom sade: Jag sade: ”O, Allahs sändebud! Lär mig en fras om islam som jag inte frågar någon annan om än dig.” Han svarade: ”Säg: ’Jag har tro på Allah, och håll fast vid din tro (var uppriktig/rättfärdig).'” [Återberättad av Muslim]
Sammanfattning
Att leva ett upprätt och stadigt liv innebär att efterleva de budord som kommer från Allah och att avstå från det som Allah har förbjudit.
Denna hadith lyfter fram vikten av att både uttala sin trosbekännelse med tungan och leva i enlighet med den, genom att handla på ett sätt som bekräftar ens bekännelse om tro på Allah.
Omfattande tal
Denna hadith är ett exempel på Profetens ﷺ mirakulösa förmåga att tala heltäckande (Jawami’ al-Kalam). När frågeställaren bad om en kortfattad fras med vilket han kunde uttrycka sin islam, svarade Profeten med de två korta orden:
”Säg: ’Jag tror på Allah’, och var sedan fast i din tro.”
Dessa ord rymmer den fullständiga essensen i både bekräftelsen av trosbekännelsen och det praktiska utövandet av Islam – det handlar om att repetera sin Iman (tro) med både tungan och hjärtats minne samt att vara ihärdig (att ha Istiqamah) i att utföra lydiga handlingar och helt avstå från olydnad.
Tro och handling
Profeten ﷺ instruerar mannen:
”Säg: ’Jag tror på Allah’, och var sedan fast i din tro.”
Detta betonar att det har ett värde att öppet uttala sin tro, men att det inte räcker med att bara tala – man måste också omsätta orden i handling. Alltför ofta är vi duktiga på att prata, men svaga när det kommer till att praktisera och leva enligt våra ord. Att bara yttra bekännelsen för befriar oss inte från ansvaret att leva i enlighet med den. Detta poängteras dessutom i Koranen:
”Sannerligen, de som säger: ’Vår Herre är Allah’ och därefter lever i raka banor – över dem skall änglarna stiga ner och säga: ’Frukta inte, och var inte bedrövad, utan gläd er åt de goda nyheterna om Paradiset, som ni har lovats.'” [Fussilat 41:30]
Omar bin al-Khattab må Allah vara nöjd med honom sade:
”De är fasta i sin lydnad gentemot Allah och avviker inte från den, inte ens med rävens svek.”
Detta illustrerar att de som håller fast vid det Allah har befallt – oavsett om det gäller tro, tal eller handling – ständigt insisterar på att följa Hans budord.
En ytterligare bekräftelse ges i en annan vers:
”Sannerligen, de som säger: ’Vår Herre är Allah’ och därefter håller sig på en rak väg – de skall inte känna någon rädsla, inte heller vara bedrövade.” [al-Ahqaf 46:13]
Sambandet mellan Istiqamah (Stadga) och Istighfaar (Att Söka Förlåtelse)
Koranen säger:
”Säg, O [Muhammad]: ’Jag är bara en människa bland er, till vilken det har uppenbarats att er Gud är den ende Gud; så följ en rak väg till Honom och sök Hans förlåtelse.’ Och ve dem som sätter medhjälpare vid Allah.” [Koranen Fussilat 41:6]
Versen påminner oss om att vi ständigt strävar efter att vara fasta i vår lydnad, även om vi ibland snubblar. Därför är istighfaar, att söka förlåtelse, en oumbärlig del av processen att upprätthålla vår stadga och fullfölja vår bekännelse om tro.
Anas bin Malik rapporterar vidare att Profeten ﷺ sade:
”En tjänstegörs tro är inte stadigt förrän hans hjärta är stadigt, och hans hjärta är inte stadigt förrän hans tunga är stadigt.” [Imam Ahmad]
Att återskilja sig från samhälleliga normer
Att ha istiqamah – att vara stadigt fast besluten att lyda Allah – kan innebära att man behöver skilja sig från felaktiga seder, traditioner och kulturella vanor som genomsyrar samhället. På grund av detta sade Profeten ﷺ:
”Var fast i dina handlingar och räkna inte dina goda gärningar, ty de kan begränsa dig. Vet att den bästa av era handlingar är bönen, och ingen förutom den troende tar så noga hand om sin wudu.”
Det sades:
”Istiqamah är en egenskap genom vilken alla goda kvaliteter fulländas, och utan den blir alla dygder förvrängda.” [al-Wasiti]
