Skip to main content

De tio första dagarna av månaden Dhul-Hijja

Allah har i Sin enorma visdom gett vissa platser, nationer och tider en högre status och position än andra. Han har valt ut Mecka, och höjt den i status över alla andra platser på jorden, och i Sin enorma generositet har han låtit varje bön som utförs där, motsvara hundra tusen böner än på något annat ställe (frånsett Profetens moské [Masjid al Nabawi] i Medina och al Aqsa moskén i Jerusalem, där en bön motsvarar tusen respektive hundra böner mer än på någon annan plats).

Allah har också förbjudit jakt och skövlandet av träd i Mecka, samt gjort det förbjudet för någon att resa in i Mecka utom som Muhrim (dvs. i ett tillstån av ihram, alltså med intentionen att utföra Umra eller Hajj, med de regler som det innebär). Och just som Allah har gett Mecka sin unika status bland jordens alla platser, har han också valt ut vissa månader, dagar och nätter i vilka goda gärningar tycks om och belönas mer än under andra tider. De tio första dagarna av månaden dhul hijja är de dagar under vilka goda gärningar är mest omtyckta, och mest belönade. Inte ens de tio sista dagarna (inte nätterna) av Ramadan har denna status. Det finns en rad hadither som belyser detta:

Ibn Abbas må Allah vara nöjd med honom berättade att Profeten Guds frid och välsignelse vara över honom sade: ”Allah tycker om goda gärningar under dessa tio dagar mer än under någon annan dag.” Sahaba frågade då: Oh Allahs Profet inte ens jihad på Allahs väg,? Profeten frid vara över honom svarade då: ”inte ens jihad på Allahs väg, utom en person som ger sig ut i jihad med sin egendom och sitt liv som insats, utan att återvända med något av dom”. Återberättad av Bukhari 2/457

Det är också rapporterat i en annan hadith av Ad-Darimi, att Profeten Guds frid och välsignelse vara över honom sade: Det finns ingen handling som är bättre inför Allah, och mer belönad, än en handling som utförs under de tio första dagarna av dhul-hijja. Sahaba frågade då: inte ens jihad på Allahs väg? Han Guds frid och välsignelse vara över honom sade: inte ens jihad på Allahs väg, utom en man som går ut i jihad med sin egendom och sitt liv som insats, utan att återvända med något av det.”

De här dagarna är alltså en tid för varje muslim att vända sig till Allah och söka Hans närhet, och anstränga sig och intensifiera uförandet av alla handlingar som Allah tycker om under dessa dagar eftersom handlingarna är mer omtyckta och dess belöning mångfaldigad. Men det finns även vissa specifika handlingar som man ska försöka utföra under dessa dagar:

1-Pilgrimsfärd och umrah:

Givetvis är bland det största man kan göra under dessa dagar att utföra pilgrimsfärd. Den som gör det på ett korrekt sätt med korrekt intention kommer med Allahs vilja, att vara bland dom som innefattas i den hadith där Profeten Guds frid och välsignelse vara över honom sade: “En accepterad pilgrimsfärd har ingen ringare belönig än paradiset”

2-Fasta:

Att fasta är en av de bästa gärningar en muslim kan göra under dessa dagar, och det är en gärning som Allah valt ut till sig själv, så som det nämnts i Hadith Al Qudsi, där Allah sade: ”Alla handlingar som Adams söner utför är för honom själv, utom fastan, vilken är för mig, och Jag utdelar dess belöning” Bukhari 1805.

Det är också rapporterat att Profeten Guds frid och välsignelse vara över honom brukade fasta de första nio dagarna av dhul-hijja:

Hunayda Ibn Khalid berättar att hans fru berättar att en av Profetens Guds frid och välsignelse vara över honom fruar sagt att Profeten brukade fasta de nio första dagarna av dhul-hijja, och dagen av Ashura, samt tre dagar av varje månad; den första måndagen, samt två torsdagar. Återberättad av Nisa’i 4/205 samt Abu Dawood och klassificerad som sahih av sheikh Al Albani i Sahih Abi Dawood 2/462.

Att fasta Arafadagen, vilket är dagen då Allah fullkomligade sin religion, dvs. den nionde dagen av dhul-hijjah, har en särskilt stor belöning, då Profeten i en hadith återberättad av Imam Muslim, säger: ”att fasta under Arafas dag, belönas av Allah genom att det föregående samt det kommande årets synder förlåts”. Detta gäller ej för den som befinner sig på hajj, för vilken det är bättre att inte fasta, eftersom det ger styrka inför dyrkan av Allah denna stora dag.

3-Att göra mycket tahleel, tahmeed och takbeer *

Det är sunna att göra mycket tahleel, tahmeed takbeer och tasbeeh under dessa dagar.

Allah säger i koranen:

”För att bevittna det som är dem till nytta (dvs. belöningen för hajj på domedagen, samt den världsliga nyttan som kan uppnås av handel under dessa dagar) och under de kända dagarna uttala Allahs namn över de djur ur boksapshjordarna som Han skänker dem” [Koranen, 22:28]
Majoriteten av de lärda anser att de ”kända dagarna” i ovanstående vers syftar på de första tio dagarna av dhul-hijja, eftersom Ibn Abbas rapporterats ha sagt att dessa åsyftar på de tio (första) dagarna av dhul-hijjah.

Det rapporteras från Abdullah Ibn Umar att Profeten Guds frid och välsignelse vara över honom sagt: ”inga dagar är så mäktiga i Allahs åsyn, eller gärningar så omtyckta i dom, som dessa tio, så gör mycket takbir, tahmeed och tahleel under de dagarna” Rapporterad av Ahmad 7/224; klassificerad som sahih av Ahmed Shakir.

Ett sätt att göra takbir på, är att säga: Allaahu akbar, Allaahu akbar, laa ilaaha ill-Allaah, Allaahu akbar, wa Lillaah- il-hamd.

Men det finns även andra utformningar och sätt att säga det på.

Män ska helst göra det i en hög röst, och kvinnor i låg. Det kan göras både i moskén och på allmänna platser, såsom det berättas att sahaba som Ibn Umar och Abu Hurayra brukade säga denna takbir på marknadsplaser, så att även folket som befann sig där instämde i deras takbir. Det ska inte förstås av detta att de gjorde takbir i kör, vilket inte är påbjudet.

Tyvärr så är det dock ytterst sällan denna sunna praktiseras ens i muslimska länder. Detta är därför en möjlighet för muslimer att få den belöning som Profeten Guds frid och välsignelse vara över honom talar om när han i en hassan hadith, återberättad av Tirmidhi, säger att: ”Den som återuppväcker en sunna som dött ut efter mig, kommer att få belöningen för alla som sedan handlar efter den, utan att detta kommer att minska något från deras belöning.”

4-Al-Adhya: Al Adhya:

Vilket är att offra ett djur yawm an nahar (”slaktedagen”), vilket är den tionde dagen av dhul hijjah. Så att slakta ett djur för Allahs skull och dela ut en del av köttet till dom behövande, är en sunnah och en möjlighet för den muslim som har möjlighet, att söka närhet till sin skapare.

*Tahleel är att säga: ”la ilaha illa Allah”, dvs. det finns ingen gudom värd att dyrkan utom Allah, och takbir är att säga:”Allahu Akbar, dvs Allah är Störst, tahmeed är att säga:”alhamdulillah”, dvs All pris tillhör Allah, och tasbeeh är att säga ”subhan Allah”, dvs Upphöjd vare Allah.

Copyright © 2022 islam.se