LÅT EN DÅLIG GÄRNING FÖLJAS AV EN GOD GÄRNING
Hadith nr 18 av Imam an-Nawawi
Dharr Jundab ibn Junadah, och Abu Abd al-Rahman Muʿādh ibn Jabal må Allah vara nöjd med dem båda, berättade att Allahs sändebud, frid och välsignelser vare över honom, sade: ”Frukta Allah (var medveten), var du än befinner dig. Följ varje dålig handling med en god för att utplåna den, och bemöt andra människor med en vacker karaktär.” [Denna har berättats av al-Tirmidhi [nummer: 1987] och bedöms vara en god hadith. I vissa versioner anges den som ”Hasan Sahih”]
Taqwa – Gudfruktan under varje situation
I detta hadith lär Profeten ﷺ oss att vi måste ha gudsmedvetenhet at-Taqwa Gudsfrukan, i varje möjlig situation – ”var du än befinner dig.” Oavsett om du är ensam, i offentligheten, i en ledande position, i en svag ställning eller i styrka, ska du vara medveten om och frukta att Allah hela tiden vakar över dig. Denna medvetenhet, den skarpa närvaron av Allah och rädslan inför Honom i varje ögonblick och på varje plats, är vad vi kallar Taqwa.
Att visualisera Taqwa
En del av följeslagarna beskrev begreppet taqwa så här: ”Om du skulle vandra genom en taggig buskage med byxor som är långa, hur skulle du gå igenom det buskaget?” En svarade att han skulle hålla ihop sina kläder och kliva över taggarna för att undvika att de slits sönder – sådant är Taqwa. Att ständigt vara medveten om, och veta att Allah ser oss i varje stund, är en egenskap vi bör anstränga oss för att förankra i alla delar av våra liv.
Det finns en berättelse om en lärare som föredrog en viss elev framför de andra. När de andra eleverna frågade varför svarade han: ”Ni kommer att förstå.” Han gjorde ett experiment där han gav alla sina studenter mat och bad dem gå till en plats där ingen kunde se dem för att äta. Alla gick iväg och åt på olika ställen, utom en elev. När han blev tillfrågad varför han inte åt svarade han: ”Du instruerade oss att gå äta på en plats där vi inte kan bli sedda, men det finns ingen plats där Allah inte ser mig. Därför åt jag inte.” Läraren sa då: ”Det är därför jag föredrar just honom framför de andra.” Denna medvetenhet om Allahs närvaro illustrerar vad taqwa handlar om.
Att uppbygga och fördjupa Taqwa
Det kan vara en utmaning att bygga och fördjupa sin taqwa, därför bör vi aktivt be Allah (swt) om hjälp. Imam Ash-Shafi sade:
”Tre saker är mycket svåra: att vara generös när man har lite, att frukta Allah när man är ensam, och att tala sanning inför någon som man antingen fruktar eller hoppas på en positiv omdöme från.”
Profeten ﷺ brukade be (du’a):
”Åh Allah, jag ber Dig att förse mig med taqwa.”
Han sade också:
”Jag ber Dig att jag ska frukta Dig, såväl när jag blir sedd som när jag inte blir sedd av folk.”
Vi kan lära oss av denna sunnah och be så att Allah inspirerar oss och välsignar oss med en djupare taqwa.
Att föra efter dåliga handlingar med goda
En proaktiv del av hadithen handlar om att inte låta dåliga handlingar bli kvar. Vårt synsätt på synd bör vara mobiliserande snarare än förlamande. För ofta svarar vi på en synd genom att lägga oss i ett symboliskt hörn och psykiskt förnedra oss själva tills vi ”kommer över” synden. Det är inte vad Allah önskar av oss. Visst ska vi känna skuld och ångra oss, men detta bör inte hindra oss från att fortsätta göra gott. Många använder sina synder som ursäkt för att stanna kvar, men vi får inte låta det stoppa oss från allt det goda vi annars kunde bidra med.
Istället för att passivt vänta på att synden ska försvinna, bör vårt svar vara att snabbt göra något gott – att så småningom utplåna synden. Vår inställning bör vara proaktiv och positiv med en ständig tro på att Allah, så länge vi fortsätter kämpa och sträva framåt, kan och kommer att visa oss sin barmhärtighet.
Goda seder och karaktär
Om du praktiserar de två första delarna i hadithen – att ha gudsmedvetenhet och att följa en dålig handling med en god – kommer du oundvikligen att utveckla den tredje komponenten: god karaktär. God karaktär är ett äkta mått på religiositet. Ofta kan folk verka religiösa utåt sett, men sakna de goda sederna. De kan vara entusiastiska i religiösa frågor, men behandla sina anställda illa inom affärsvärlden. Vår standard för godhet handlar inte enbart om det som är lagligt, utan om våra etiska principer. Profeten ﷺ sändes och bekräftades av Allah med en mycket hög moral och en strikt etik. Vi måste hålla oss till de högsta etiska normerna och vara moraliskt rigorösa, eftersom det ingår i vårt uppdrag att bära vittnesbördet om världen och sprida islams budskap.
När Profeten ﷺ en gång tillfrågades: ”Vad kommer att föra flest människor till Paradiset?” Svarade han: ”Allahs Taqwa och att man behandlar människor på ett vänligt och vackert sätt.”
I ett annat hadith, berättat av al-Bukhari, sade Profeten ﷺ att den som har goda seder kan vinna samma välde av förtjänst som de som fastar och ber ofta. När du stiger upp på natten för bön och fastar under de långa dagarna, kämpar du med dig själv. Men när du arbetar för att förbättra dina seder gör du det i samspel med andra. Denna form av strävan är en högre nivå av interaktion och kan till och med visa sig vara svårare än nattbön och dagsfasta.
